Anal Fissür
Anal Fissür
Anüs başlangıcından 2 cm yukarıya kadar uzanan çatlak şeklindeki ağrılı ülserlerdir. En sık 20-40 yaşları arasındadır. Anüste %90 arka, orta çizgide ve tektir Doğum travmasına bağlı olarak ön duvarda görülebilir.
Anal Fissür Oluşumunu Kolaylaştırıcı Faktörler
Anal sfinkter istirahat basıncının yüksek olması Konstipasyon (sert dışkılama) Diyare (sık dışkılama) Lavman cihazları Yabancı cisimler Geçirilmiş anorektal ameliyatlar (Hemoroidektomi, fistül gibi) Crohn, Ülseratif kolit, tüberküloz, sfiliz, AİDS gibi kronik hastalıklarda da anal fissürler görülebilir ve bu grup hastalıklarda görülen anal fissürler; çok sayıda, atipik yerleşimli, geniş tabanlı, kenarları düzensiz ve bazende uzun: atipik görünümdeki fissürlerdir. Fissürlerin çoğu bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Altı – sekiz hafta iyileşmeyen fissürler kronik anal fissür olarak isimlendirilir.
Şikayetler
Temel belirti ağrıdır. Dışkılama esnasında yırtılma tarzında şiddetli ağrı olur ve dışkılamadan sonraki yarım saat kadar devam edebilir. Kronikleşen vakalarda ağrı kısmen azalır. Az miktarda kanama eşlik eder. Kanama genellikle bir iki damla ya da tuvalet kağıdına bulaş tarzındadır. Anal fissürdeki salgıya bağlı az miktarda ıslanma ve kaşıntı görülebilir.
Tedavi
Anal fissürlerin %80-90’ı tıbbi tedavi ve önerilerle iyileşir. Kr fissürlerde iyileşme şansı daha düşüktür.
Tıbbi Tedavi
Konstipasyonun ve/veya diyarenin önlenmesi Sıcak su oturma banyoları Ağrı kesici ve kortizonlu pomadlar Kalsiyum kanal blokörlerinin kullanıldığı pomadlar Nitrogliserinli pomadlar Botilinum enjeksiyonu (4-8 hafta geçici inkontinans olabilir)
Cerrahi Tedavi
Tıbbi tedavi ve önerilere rağmen ağrı ve kanama şikayetlerinin gerilememesi cerrahi gerektirir. Dilatasyon, LİS, fissürektomi ve anal kaydırma flebi uygulanabilecek cerrahi yöntemlerdendir. Ameliyat süresi oldukça kısa ve hasta seçimi doğru yapıldığında sonuçlar yüz güldürücüdür. Fakat %80-90’ının basit ilaç tedavileriyle iyileşebileceği unutulmamalıdır.