Hiatus (Mide) Fıtıkları
Sliding (Kayma Tipi) Fıtık
Mide ile yemek borusunun birleştiği bölgenin göğüs boşluğuna kaymasıdır. En sık (%80-90) görülen tiptir. Pozisyonla birlikte (ayakta pozisyonda) geçici süre de olsa kendiliğinden normal pozisyonuna dönebilir.
Rolling (Paraözofageal) Fıtık
Mide ile yemek borusunun birleştiği bölge normal pozisyondadır Fakat midenin fundus denilen şapka şeklindeki alanı göğüs boşluğuna kaymıştır. Daha ileri yaşlarda (60’lı yaşlar) görülür. Kalıcı fıtıklardır. Pozisyonla normal yerleşimine dönmezler.
Mikst Tip
Hem tip I hem de tip II hiatus hernisinin bir arada bulunduğu durumdur. Yani hem yemek borusu-mide bileşkesi hem de mide fundusu göğüs boşluğuna geçer.
Tip IV
Mide ile birlikte dalak, omentum, pankreas, bağırsaklar gibi organlarında göğüs boşluğuna geçerek oluşturduğu tiptir.Hiatus hernili hastaların çoğunda belirgin semptom olmadığından gerçek sıklığının bilinmesi zordur.
Hiatus Fıtıklarında Belirtiler
Tip I fıtıklarda tipik Gastroözofageal reflü belirtileri (göğüs orta kesimde mideden başlayan yanma ve ağza acı su gelmesi gibi) vardır. İleri dönemde darlık veya çalışma bozukluğuna bağlı yutma zorluğu gelişebilir. Tip II hernilerde ise yutma zorluğu ve yemek sonrası dolgunluk hissi daha belirgindir. Bu hastalarda fundusta gelişen ülserlere bağlı kanama görülebilir. Dispne görülebilir. Yukarı kaçan midedeki dönmeye bağlı olarak aralıklı mide tıkanıklıkları görülebilir. Yine de Tip II fıtığı olan hastaların çoğu bulgu vermez. Fakat yaklaşık %25’inde hayatı tehdit edebilecek yan etkiler gelişebilir. Tanıda baryumlu grafi, endoskopi ve gereğinde bilgisayarlı tomografiden faydalanılır. Tedavi; Belirti vermeyen, küçük Tip I fıtıklar haricindekilerde tedavi cerrahidir. Küçük olan hiatal hernilerde sadece tamir yeterli görülürken büyük olanlarda yama yerleştirme gereksinimi doğar. Cerrahisinde hastanın ameliyat sonrasındaki avantajları düşünülerek laparoskopik cerrahi tercih edilmelidir.