Mide Botoksu
MİDE BOTOKSU
Botoks “Clostridium botulinum” adlı bakteriden üretilen bir proteindir ve uygulanan kasları geçici olarak felce uğratır. Uzun zamandır kozmetik alanında kullanılmaktadır. Kilo vermede etkili olduğu 2004 yılından bu yana bilinmekle birlikte ancak son 2-3 yıldır bu alanda yaygın olarak kullanılmaya başlanılmıştır.
Mide Botoksu, midenin iştah ve açlık üzerinde etkili olan sinir ve kaslarını geçici olarak etkisiz hale getirmeyi amaçlayan ameliyatsız bir obezite ile mücadele yöntemidir. Mide botoksu uygulaması ile 6-8 ay içinde fazla kilonun %40’ının verilmesi ve ideal kiloya ulaşılması sağlanabilmektedir.
Kime Uygulanır?
Mide botoksu vücut kitle indeksi (VKİ) 25-40 arasında olanlarda uygulanabilir. VKİ 40’ın üzerinde olanlarda da uygulanabilmekle birlikte yeterince kilo verdiremeyeceği için bu kişilerde botoks önerilmemektedir.
Nasıl Uygulanır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mide botoksu endoskopik olarak uygulanmaktadır. İşlem öncesinde özel bir hazırlık gerekmez. Sadece kan sulandırıcı kullanan hastaların işlemden 5 gün önce kan sulandırıcı ilaçları kesmesi gerekir. İşlem için 8 saat açlık yeterlidir. İşlem endoskopi odasında uygulanır. Hasta uyutulduktan sonra öncelikle endoskopi yapılarak mide ve oniki parmak bağırsağı değerlendirilir. Ülser gibi durumların varlığında işlem uygulanmayıp hastaya bu rahatsızlıklar ile ilgili tedavi verilir ve işlem tedavi sonrasına ertelenir. Yapılan endoskopik değerlendirmede olumsuz bir durum yok ise botoks uygulamasına geçilir. Botoks özellikle mide çıkışındaki mide boşalmasını sağlayan kaslara ve mide başlangıcındaki açlık hormonu salgılayan alana uygulanır. Bu alanlara yapılacak uygulamada cerrahın endoskopi konusundaki tecrübesi önem kazanmaktadır.
Uygulama Ne Kadar Sürer?
İşlem yaklaşık 15 dakika sürer ve yatış gerektirmez. İşlem sonrasında kişi beslenme uzmanı ile de görüştürülerek kişiye uygun diyet önerileri belirlenir ve kişi uygulamadan 1 saat kadar sonra hastaneden ayrılabilir.
Nasıl Etki Eder ve Etkinliği Ne Kadar Sürmektedir?
Botoks uygulaması ile mideden salınan açlık hormonu miktarı azalır, bu şekilde kısmen açlık hissi azalır. Aynı zamanda mide boşalması yavaşlatılarak tokluk hissinin daha uzun sürmesi sağlanır. İşlemin etkinliği 4. günde başlar ve 6 ay kadar devam eder.
Yan Etkileri Nelerdir?
Botoks allerjisi olanlar haricinde güvenle uygulanabilecek, belirgin yan etkisi olmayan bir işlemdir. İşlem endoskopik olarak uygulandığı için herhangi bir kesi bulunmamakta ve ağrı olmamaktadır. Uygulamanın ardından kişi sosyal yaşamına geri dönebilir.
Ne Kadar Kilo Verilir ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kilo verme miktarı çok değişkendir. Botoksun uygulama alanının ve dozunun uygun olması işlem etkinliği açısından önemlidir. Başarı için her yöntemde olduğu gibi kişinin diyet ve yaşam şekli değişikliğine uyum göstermesi gerekir. Uyum gösteren kişilerde 10-20 kg arasında kilo verilebilmektedir. Hiçbir uygulama sihirli değnek değildir. Bunu unutmamak lazım. Yaşam şekline ve diyete dikkat etmeyen hastalarda hiçbir yöntem işe yaramayacağı gibi mide botoksu da yeterince kilo verdiremeyebilir.
İşlem Tekrarlanmalı mıdır?
Kişi botoks işlemi ile çok az miktarda kilo vermiş ise bu kişide yeniden uygulamanın getirisi düşük olacaktır. Kişi yeterince kilo vermiş ve ideal kilosuna ulaşmış ya da yaklaşmış ise bu kişilerde de uygulama tekrarı gerekmez. Fakat kişi uygulama ile kilo vermiş fakat halen fazla kilolu ya da obez grupta ise bu kişilerde 6 ay kadar sonra işlem tekrar edilebilir. Genellikle işlemin en fazla 3 defa uygulanması önerilmektedir.