Obezite Cerrahisi Sonrası Egzersiz Önerileri
Egzersiz kalori yakımını artırır ve obezite cerrahisi sonrasında vazgeçilmez bir bileşendir. Yağsız vücut ağırlığını yani kemik ve kas kitlesini koruyarak kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca bazal metabolizmayı hızlandırarak istirahat esnasındaki enerji yıkımını arttırır, kan basıncı düzenlenmesine yardımcı olur, insülin hassasiyetini arttırır, lipid profili düzenlenmesinde yardımcıdır, kişinin iyi hissetmesini sağlar, anksiete ve depresyonu azaltır, uzun dönemde kiloyu korumaya yardımcıdır.
Obezite cerrahisinden sonraki ilk birkaç haftada fiziksel aktivitenizin azaltılması gerekebilir.
Ameliyattan Hemen Sonra
Obezite cerrahisinden sonra hastalarımızı olabildiğince erken dönemde yürümeye teşvik ediyoruz. Bu genellikle ameliyattan çıkıldıktan sonraki ilk 7-8. saat oluyor. Yürüyüşün kendinizi yormayacak kadar olması yeterli. Güzel bir yürüyüşün sağlayacağı düzgün kan dolaşımı sadece iyileşmenizi hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda emboli riskinizi en aza indirir ve sonrasında kilo kaybı mücadelenizde önemli bir görev üstlenir. Vücudunuzu aşırı zorlamadıkça ameliyat sonrası yürüyüşün hiçbir tehlikesi ve zararı yoktur. Kendinizi bitkin hissettiğinizde durmanız yeterlidir.
Ameliyattan Sonraki İlk Haftalar
Obezite cerrahisinden 3-4 hafta sonra hastalarımız normal aktivitelerine dönmektedir. Buna işe başlamak da dahildir. Bu dönemlerde yürüme, yüzme ideal egzersizlerdir. Zamanla, ameliyat sonrası diyet kısıtlamaları ile de ilişkili olarak kilo kaybı başlayacak ve Tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve uyku apnesi gibi obeziteyle ilişkili hastalıklarda düzelmeler de kendini gösterecektir.
Cerrahınız ameliyat sonrası aktiviteler hakkında sizi bilgilendirecektir, ancak genel olarak ilk 6 hafta 5 kiloyu geçen ağırlıkları kaldırmamanız önerilir. Ağırlık kaldırma sadece ameliyatınız üzerinde olumsuz etki göstermez, aynı zamanda düzeltilmesi için ikinci bir ameliyat gerekecek fıtık gibi komplikasyonlara yol açabilir.
Uzun Vadede Egzersiz
Ameliyatın üzerinden 6 hafta ve daha fazla süre geçtikten sonra hastalar tüm eski fiziksel aktivitelerine dönebilirler. Eş ya da arkadaşlarla uzun ve romantik bir yürüyüş, ilk yıllarında olduğu gibi çocukları ile oynamak, hiçbir zorlukla karşılaşmadan ayakkabılarını bağlamak, uçak ya da sinema salonlarında rahatça oturmak, efor testini rahatça geçmek, sevdiği sporu yorulmadan yapmak gibi..
Unutulmamalıdır ki, egzersiz başarılı cerrahinin ayrılmaz bir parçasıdır. O nedenle gerçekten keyif aldığınız aktiviteler bulmaya ve onlara yeterince zaman ayırmaya gayret etmeniz obeziteye ilelebet veda etmenizi sağlayacaktır.