Rektal Prolapsus
Rektal Prolapsus
Anüse yakın yerleşimli rektum denilen bağırsak kısmının duvarının tam kat olarak ya da sadece iç tabakasının sarkmasıdır. 50 yaş üzerinde ve kadınlarda daha sıktır Sarkmanın derecesine göre:
a) Gizli (internal intussepsiyon),
b) Mukozal ya da inkomplet prolapsus,
c) Komplet (eksternal) prolapsus, olarak 3 ayrı klinik tabloda incelenir.
Gizli (internal) intussepsiyon: Öncü lezyondur. Sarkma anal kanala ulaşmamıştır yani anaüsten sarkan bir doku görülmez.
Mukozal ya da inkomplet prolapsus: Anüsten sadece bağırsağın iç tabakası sarkar
Komplet (eksternal) prolapsus: Anüsten bağırsağın tam kat olarak dışarı sarktığı tablodur.
Kişiye ait anatomik faktörlerin yanında sürekli ıkınma – kronik kabızlık ve nörolojik hastalıklar (senilite, vertebral kanal yaralanmaları) da rektal prolapsusa yatkınlık yaratır.
Şikayetler
a) Erken (gizli intussepsiyon) dönemde sadece dışkılama esnasında tam boşalamama, gayta yaparken takılma hissi ve sık tuvalete gitme ihtiyacı görülür. Bu hastalar sarkan bağırsak kısmını düzeltebilmek için anüsten parmak yardımıyla dışkılama ihtiyacı duyabilirler.
b) Komplet ya da inkomplet prolapsusta ise: Ikınmayla, öksümeyle birlikte anüsten sarkan bağırsak mevcuttur (ileri dönemlerde sürekli dışarıda kalabilir ve sarkan kesimde gangren gelişebilir)
Anüsten sümüksü akıntı ve bu akıntıya bağlı anüs çevresinde ıslaklık İnkontinans (%50-65): Kitle nedeniyle bağırsak duyarlılığın bozulması ve anüsteki genişlemeye bağlı ayrıca gerilmeye bağlı pudendal sinir hasarına bağlı hastalarda gaz veya dışkı tutamama görülebilir. Kanama görülebilir.Rektal prolapsusun tedavisi cerrahidir. Müdahale anal bölgeden ya da karından uygulanır. Karından gerçekleşirilen ameliyatlarda nüks etme riski daha düşüktür ve bu ameliyatlar laparoskopik olarak uygulanabilmektedir.